HƯỚNG DẪN GIEO TRỒNG & SỬ DỤNG GIỐNG CỎ CHĂN NUÔI LÂU NĂM MOMBASA GUINEA (CỎ SẢ)
* Năng suất rất cao, thích ứng rộng, tỷ lệ lá cao, chất lượng hơn hẳn cỏ Voi
Tên khoa học: Panicum maximum cv. Mombasa
1. Nguồn gốc và đặc tính: Mombasa có nguồn gốc từ Korogwe, Tanzania. Cây cao đến 2m, thân đốm tía, lá dài, rộng 3 cm, mặt lá có lông tơ ngắn, phiến lá trơn nhẵn. Cỏ chịu hạn và chịu rét tốt. Cây bụi, mọc thẳng, phù hợp với thu cắt cỏ. Năng suất tươi đạt > 170 tấn/ha/năm, tỷ lệ VCK cao, dễ làm héo ủ chua, trồng 1 lần có thể thu hoạch 3-5 năm. Tỷ lệ Protein thô đạt 8-12 %. Cỏ được gieo trồng rất phổ biến và phù hợp với canh tác cơ giới hóa trên đồng cỏ diện tích lớn.
2. Thời vụ: Có thể gieo trồng quanh năm ngay khi nhiệt độ đất >18oC và đủ ẩm.
3. Gieo trồng: Nên gieo hạt theo hàng x hàng: 30-50 cm (dễ chăm sóc, thu hoạch) hoặc gieo vãi. Gieo trên mặt đất, dùng cành cây hoặc chổi lớn kéo, quét lấp hạt, không sâu > 1-2 cm. Sử dụng 8-10 kg hạt giống/ha. Chú ý: Hạt nảy mầm rất tốt nếu được gieo ngay trước hoặc sau khi có mưa đủ lớn, gieo hạt trên mặt đất, dùng dụng cụ hoặc trục nén, ép hạt giống chặt vào đất.
4. Bón phân cho 1 ha: Bón lót bằng 10 tấn phân chuồng hoai mục, 440-450 kg supe Lân. Bón thúc bằng 50-55 kg Urê, 20-30 kg Kali Clorua sau trồng 15-20 ngày và 7-10 ngày sau mỗi đợt cắt. Nếu có điều kiện, hãy tăng lượng phân bón, năng suất sẽ tăng theo.
5. Thu hoạch và sử dụng: Cắt cỏ 5-7 lần/năm. Cắt 70-80 ngày/lần sau khi gieo và trong mùa khô, nhiệt độ thấp; 35-45 ngày/lần trong mùa mưa, nhiệt độ cao. Cắt chừa gốc 3-5 cm và trước khi ra hoa. Sử dụng cho ăn trực tiếp, băm xanh, làm cỏ khô hoặc ủ chua.
Lưu ý: Theo kinh nghiệm TH Milk Farm Nghĩa Đàn, Nghệ An: Nên gieo theo hàng cách hàng 30 cm sẽ cho năng suất quần thể cao và ổn định qua 3 năm. Nếu gieo thưa hơn, cây lớn sẽ mọc thành khóm lớn, cạnh tranh và làm chết cây nhỏ dẫn đến giảm mật độ. Ngoài ra khóm lớn thì chất lượng cỏ thấp do tỷ lệ thân cao. Thực tế gieo trồng nhiều năm cho thấy loại cỏ này cho năng suất và chất lượng hơn cỏ voi và dễ cơ giới hóa việc canh tác, thu hoạch hơn.
PERENNIAL FORAGE GRASS CV. MOMBASA GUINEA
* Broader and darker green leaf
* More robust root system
* Ability to grow longer into the season
1. Scientific name: Panicum maximum cv.Mombasa
2. Description and key features: Mombasa guinea is one of the most palatable tropical species. It is better suited to higher rainfall regions and fertile well drained soils, but needs to be managed well. It is very palatable and is regarded as being more vigorous, drought tolerant and tougher than green panic. Suited to sub-tropical areas with fertile, well-drained soils, it also has good shade tolerance. It is similar to Green Panic except it has broader greener leaves. Species Origin: Africa. Growth habit: roots readily at nodes and can remain green for longer period into the growing season. The Plant is persistent and re-establishes quickly after trampling or long dry periods due to its robust root system.
3. Sowing time Mombasa could be sowed year round. Sowing time should be at time of moisturized soil and soil temperate 16oC above and best for Spring and Summer crops.
4. Sowing: It performs best in hot and humid conditions. However, it is susceptible to water-logging and flooded conditions. It is recommended for frost-free areas with 750 mm-1750mm rainfall. Seeds are very small and fine - up to 1.5million seeds/kg. Shallow seeding is recommended for better establishment. Due to its small seeds, it requires shallow seeding and can prove to be slower to establish.
Sow the seed on to the rows of 30-50 cm or broadcast sow, and bury the seed no more than 1-2 cm under the soil. Insuring enough moisture soil. Use a bloom or tree with branch to bury seeds.
Recommended seeding rate is 8-10 kg/ha.
5. Fertilizer: Well soil preparation and fertilizer for 1 ha as follows:
+ Basal: Manure of 10 tons, Urea 110 kg, Super Phosphate 450 kg and 90 kg of Kali Clorua.
+ Top dressing 7-10 days after each cut: Urea 110 kg.
Note: Weeding control at young plant stages.
6. Harvest and use: Management systems such as rotational grazing, set stocking or cut-and-carry are all suitable. Most farmers in South East Asia prefer cut-and-carry, whilst farmers in the South Pacific set stock for periods up to three months. For cut-and-carry, cut every 40-45 days in the wet season and 60-70 days in the cool season (depending on moisture and temperature).
Note: Cutting 5-7 cm above the soil level or at your leg ankle level and harvesting before booting stage.